2012. április 15., vasárnap

Képtelen- (tév)képzetek

Internet és értékrend. Internetezés és kultúra. Divatos tévképzetek. 2.

Tovább boncolgatva, elemezve a legutóbbi bejegyzésem, még mindig az internet és értékrend, internet és kultúra, a tévképzetek a bejegyzésem témája. A teljesség igénye nélkül próbálok kitérni még pár dologra a témát illetően, habár ez nem könnyű feladat, mivel sok esetben csak ismételni tudnám magamat. 

Internet és attitűdök
A Csepeli- Prazsák- féle internet és attitűdök kutatásánál arra voltak kíváncsiak, hogy az internetezés gyakorlata befolyásolja-e az internettel kapcsolatos attitűdöket." (Csepeli-Prazsák: Internet és értékek.) A megállapításokat egy 1-től 5-ig terjedő skálán kellett értékelni a résztvevőknek, majd ebből állapították meg a kutatásban az egyetértés átlagát, melyek a táblázatban szerepelnek.

 


6. táblázat. Az internettel kapcsolatos attitűdök (egyetértés átlagai)
„Az internet…”
a társadalmi kommunikáció forradalmi fordulata.
4,07
elterjedése nem vezet a társadalmi egyenlőtlenségek eltűnéséhez.
3,63
lehetővé teszi, hogy több emberrel tartsak szorosabb kapcsolatot.
3,61
a közösségépítés legjobb eszköze.
3,08
kiteljesíti a kultúrát.
3,08
felszabadítja az egyént.
3,05
totális ellenőrzésre ad módot.
3,05
más eszközökhöz képest sokkal nagyobb mértékben teszi lehetővé, hogy magamra vonjam mások figyelmét.
2,92
nem hoz jelentős változást az emberek életében.
2,68
végletesen szétszakítja az embereket egymástól.
2,54
elterjedése elősegíti a társadalmi egyenlőtlenségek eltűnését.
2,42
tönkreteszi a kultúrát.
2,38
fölöslegessé tesz a hagyományos kulturális intézményeket.
2,24
segítségével könnyebben kényszeríthetem akaratomat másokra.
1,92

Szembetűnő, hogy a legmagasabb átlagot az internet, mint „a társadalmi kommunikáció forradalmi fordulata” kapta. Ezzel összefügg, hogy az egyén több emberrel tud szorosabb kapcsolatot ápolni, illetve az internet  közösségépítésben betöltött szerepe is meghatározó jelentőségű. Most akkor mégsem igaz a tévhit, hogy elidegenítő hatása van a gép előtt töltött időnek? Az előző bejegyzésem is alátámasztotta ezt, most szintén erre jutottam… Úgy látszik, majdnem minden az internetre vonatkozó előzetes feltevés lassan megdőlni látszik a kutatásokban. 

Az értékelő skálán 2,54-es átlagnak ítélték, hogy az embereket elszakítja egymástól a modern technika (gondolom a kutatás ismerete nélkül ezt is többnek gondolták volna páran). Ugyanez a helyzet a kultúra tönkretételével, a hagyományos kulturális intézmények feleslegessé válásával is. Mind olyan tévhit, amiket alapos ismeret (és használat) nélkül az emberek hajlamosak igaznak gondolni. Megint csak az a helyzet áll elő, hogy sajnos képesek vagyunk előbb ítélkezni, mint venni a fáradságot és megismerni a dolgokat, majd csak ezután véleményt formálni.

A totális ellenőrzéssel (ettől való félelemmel) félig-meddig értek csak egyet, mivel mindenki maga dönti el, hogy milyen adatokat és milyen mértékben közöl az életéről. Ha valakit zavar, hogy élete minden mozzanata leellenőrizhető, akkor ne osszon meg minden apró részletet magáról (oversharing?!), „cenzúrázza” saját magát, és mielőtt posztolna bármit, gondolja át, hogy tényleg szükséges-e az adott dolgot megosztani. Ezzel a gondolattal viszont megint a pár héttel ezelőtt „hetirenden” lévő internetes szemetelés problémájánál lyukadtunk ki. (Vagy másik megoldásként egyszerűen ne regisztráljon a szóban forgó oldalakra.)  

Viszonylag kevesen vallották, hogy az internet elterjedése elősegíti a társadalmi egyenlőtlenségek eltűnését. Én ezt mindenképp egy komoly problémának vélném, szerintem az egyenlőtlenségek csak nőni fognak, az internet nem fogja lebontani a nem is olyan láthatatlan falakat a szegény és gazdag oldal között. De inkább egy idézettel „válaszolnék” a kutatásra: „az internetes információáradat kibocsátása éppen olyan igazságtalanul aránytalan a világban, mint az anyagi javak birtoklása. A közepesen fejlett országok, mint hazánk is, le vannak maradva az internetes mutatókat figyelve, de a fejlődő országok néha még alig kapcsolódtak be a hálóba. És bár a fejlődő országok nagy tömegei szempontjából belátható időn belül a kérdés teljesen érdektelen, hiszen alapvető megélhetési gondokkal kell küszködniük, mégis elgondolkoztatók hogy az Internet még jobban el fogja szakítani kulturálisan a harmadik világbeli felső középosztály és az elit értékrendjét, kultúráját a harmadik világ tömegeinek kultúrájától. Az Internetről szeretnénk azt hinni, hogy értéksemleges, miközben ez még annyira sem igaz rá, mint egy McDonalds hamburgerre.” (Dobróka András: Kultúra és internet) 

Értékek és internet
Az internet és az értékek összefüggésének vizsgálatakor a fenti felmérésben résztvevőknek 30, előre megadott értéket kellett egyéni preferenciájuk alapján rangsorolni. A résztvevők két csoportot alkottak: az internetet használók és az internetet nem használók.
Következzék a kutatásból pár elem.


Értékek és internetezés (részlet)


nem használ internetet
használ internetet

átlag
rangszám
átlag
rangszám
család
9,71
1
9,78
1
szeretet
9,08
2
9,30
3
békesség
9,03
3
9,04
6
anyagi biztonság, jólét
8,91
4
9,12
5
boldogság
8,91
5
9,38
2
jó közérzet
8,90
6
9,17
4
szabadság
8,68
7
8,95
8
belső harmónia
8,65
8
9,02
7

A kiragadott részlet lényege a rangszámok. Tulajdonképpen az internetet használóknak és nem használóknak is ugyanaz a 8 érték a legfontosabb (csupán a sorrend más): család, szeretet, békesség, anyagi jólét, boldogság, jó közérzet, szabadság, belső harmónia. Ez is azt bizonyítja, hogy az internet nem borítja fel nagy mértékben az emberek értékítéletét, a hagyományos dolgok tisztelte és értékelése független a technika (nem-) alkalmazásától.

On-line
Ugyanez mondható el a legkevésbé fontos értékeknél is. A 23-30. helyen rangsorolt értékek mindkét csoportban közel azonos helyen szerepelnek; ezek hasonlóan „lényegtelenek” (habár ez nem épp a legjobb megfogalmazás, mert csak a többi értékhez képest kevésbé jelentős a megkérdezetteknek). Ezek: a kultúra, vallás, tanulás, közélet, karrier, utazás, sport, és politika. 
Én magam a tanuláson egy kissé meglepődtem, bár ennek valószínűleg az andragógiai tanulmányaim is az oka. Valószínűleg a tájékozatlanság adja meg a választ, mivel sokan (még) mindig nem ismerik fel az internet nyújtotta oktatási-tanulási lehetőségeket (Erre magyarázat lehet a következő cikk: Csak szórakoznak- A világ internetezőinek hatvan százaléka látogat olyan honlapokat, ahol hobbijáról, személyes érdeklődését kielégítő témákról talál) információkat – derül ki az Ipsos legújabb felméréséből.
Illetve egy személyes példát is megemlítenék. A Second Life alkalmazásban megismert külföldiekkel folytatott beszélgetéseim során felmerül általában az a kérdés, hogy miért is regisztráltam. A válaszom a jól ismert szöveg: egy egyetemi kurzus SL-ben történő érdekesnek ígérkező oktatási-tanulási felhasználása piszkálta fel a fantáziámat, és így kerültem a virtuális térbe... Körülbelül ez az a pont, amikor a beszélgetések futurisztikus irányt vesznek. Mivel ők nem értik, mit lehet itt tanulni (főleg csoportosan), én pedig képtelen vagyok  (már) csak játékként tekinteni a platformra- pedig nekik az SL csupán egy 'feelgood' élmény a munkából vagy egyetemről hazatérés után. Így egy érdekes magyarázat veszi kezdetét, aminek kimenetele, érvelése mindig izgalmasnak ígérkezik…

Love?!
Áttekintve az elmúlt hetek blogbejegyzéseit és kommentjeit, sok helyütt felbukkant az internet és szerelem kapcsolata- ami nálam eddig kimaradt az ismertetésből, így ezt most pótolom. A Csepeli- Prazsák kutatás szerint az internetet használók körében a szerelem a 9. legfontosabb érték, míg a nem használók körében a 21. helyen foglal helyet- ezzel ez az egyik legnagyobb eltérést mutató érték a két célcsoport között. Nyilván ezt sok okkal lehetne magyarázni (internet felhasználók életkora, nyitottabb szemlélet, tolerancia, bizalom. stb.- de nincs egyértelmű magyarázat), de én most nem erre helyezném a hangsúlyt. Egy rövid történetet mesélnék el itt is. Baráti körömben több pár is a modern technika segítségével talált rá az igaz (vagy igaznak hitt) szerelemre. Vannak akiknek, ez csak egy próba volt, és többet nem regisztrálnának társkereső portálra, mert rossz tapasztalatokat szereztek. De vannak, akiknek valóban meghozta a boldogságot, sőt egyikük már évekkel ezelőtt összekötötte életét online megismert partnerével. Szerintük az internet egy lehetőséget nyújtott, amit ők ki tudtak használni, de kiemelték, hogy a józan ész itt sem szorulhat háttérbe. Azt mondták, hogy a kapcsolatuk kezdettől fogva az őszinteségen, a tolerancián és az egymás iránti tiszteleten alapul, hiszen megbíztak az eleinte „láthatatlan” félben, hittek egymásnak, s ez a kölcsönös pozitív hozzáállás azóta is uralkodik közöttük… (Én ezen nem ítélkezek, mivel tájékozatlanságomnak köszönhetően még tévképzet alakulna ki. De akinek van internetes párkeresésben tapasztalata, és véleménye, megoszthatja velünk. :-))
  


Felhasználtam:


4 megjegyzés:

  1. Kedves Melinda!

    Az internet és szerelem kapcsán jutott eszembe egy lehetséges indok: régebben voltak olyanok az ismeretségi körömben, akik csak azért használták az internetet mert társkereső oldalra regisztráltak. lehet, hogy ezért van az internetezők között ilyen előkelő helyen a szerelem, mert eleve ilyen indíttatásból "mentek fel az internetre"?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Orsi!

      Ez nekem is eszembe jutott, mivel pár évvel ezelőtt nagyon népszerű volt pl a chat.hu. Sokan regisztráltak rá, és próbáltak társra lelni. Egyik ismerősöm anno még kutatást is csinált a témában- bár sajnos nem tudom milyen eredménye született.
      De valóban, ez is egy lehetséges ok lehet a szerelem élvonalbeli elhelyezkedésére a felmérésben.

      Törlés
  2. Melinda!
    A szerelmről szóló részt mintha én artam volna. No comment. Vagyis komment, de ezt én sem tartom ilyen nagyon érdekes dolognak. Én viszont tovább mentem a magyarázatban addig, hogy az internet egy szociális kapcsolatokat is sokban segítő platform, így nyilván rengetegen keresik fel szociális kapcsolatteremtés céljából is. Ez pedig már összefügg a szerelemmel.
    Az SL felhozásának is örülök, mert nekem kb ugyanez a tapasztalatom. Sőt, mikor az ausztrál vámpír "barátaimnak" meg szerettem volna mutatni, hogy hol és mit is csinálunk, akkor teljesen elutasították, hogy ők itt bent hallani sem akarnak tanulásról.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tündi!

      Igen magyarázható ezzel is, és ez összecseng Orsi véleményével, és az enyémmel is.
      Illetve korábban én csak Iwiwen találkoztam társkereső alkalmazások reklámjaival, de most már a Facebook oldalsávban és ismerőseim posztjában is egyre gyakrabban felbukkannak ilyen site-okra invitáló bejegyzések. Lehet, hogy ez valami új divathullám lesz?

      Valóban, a külföldiek a két véglet: van, aki egyből tudja, hogy mi lehet a kapcsolat SL és oktatás között, illetve van, aki eleve elzárkózik ezen opció elől.

      Törlés